Lekovite biljke -. kurkuma



Lekovite buljke - kurkuma


     Curcuma longa je biljka iz Azije, čiji koren se koristi za spremanje začina u prahu (poznati kari). Glavni aktivni sastojak biljke je kukumin, koji je u eksperimentima pokazao brojna povoljna dejstva kod zapaljenskih stanja. On se često označava kao turmerik. Inhibira različite zapaljenske enzime (lipooksigenazu, ciklooksigenazu, fosfolipaze, kolagenza, elastaze, hijaluronidaze. On deluje i smanjivanjem aktivacije gena za zapaljenje, kroz inhibiciju jednog od tzv. transkriptivnih faktora (nuklearni faktor kapa B), a inhibira i brojne citokine (molekule koji pokreću zapaljenje).


     Slika 1. Curcuma longa i struktura kurkumina.
   
     U velikoj studiji iz Indije iz 2014 godine, kurkumin je bio podjedanko dobar u suzbijanju simproma zapaljenja zgloba kolena kao visoka doza ibuprofena (naš Brufen u dozi od 800 mg). U istraživanju iz 2017. identifikovan je još jedan polifenol, kalebin A, sa veoma izraženom  antizapaljenskom aktivnošću.
     Medjutim, oblast gde se danas najviše ispituje je primena u lečenju karcinoma. U preglednom članku objavljenom 2017 godina u prestižnom časopisu Anali Njujorške Akademije Nauka, pokazuje se odličan efekat kurkumina (ali i IC3 - vidi prethodne postove o dugovečnosti, kao i omega 3 masnih kiselina) na očuvanje aktivnosti jednog enzima koji je kritičan za odbranu organizma od karcinoma. Ovaj enzim, nazvan tumor supresorna fosfataza i analog tenzina (PTEN), suzbija  umnožavanje tumroskih ćelija i često je nedovoljno aktivan u karcinomima.  U preglednom članu iz 2017. grupa italijanskih onkologa potvrdjuje vrednost kukurmina (ali i sulforafena iz brokolija i epigalokatehina iz čaja) kod karcinoma dojke. Polifenoli iz svih ovih izvora su izuzetno korisni u malignih bolesnika. Japanski autori ukazuju na odlične efekte kurkumina kod karcinoma debelog creva, a kineskih kod karcinoma bešike i pluća. Oba rada su publikovana 2017 godine (broj radova na ovu temu je preveliki da bih mogao da ih sve pobrojim).


     Slika 2. Dokazani pozitivn i efekti kurkumina.  Podaci iz preglednog članka iz 2017 godine.

     Posebno je pozitivan efekat  polifenoma vidljiv u neurodegenerativnim bolestima. Medjutim, pozitivan efekat je umanjen relativno slabom apsorpcijom kurkumina iz creva (slabo se rastvara u vodi), kao i brzom eleiminacijom iz organizma, što čini njegovu primenu tu adekvatnoj dozi teškom. Stoga se poslednjih godina daje u obliku nanočestica, posebno prilagodjenih za dobru bioraspoloživost u organizmu. Dakle, ne možete pojesti dovoljno kardija da imate efikasan antitumorski efekat, ali možete da nadjete dijetestske suplemente sa nančesticama kurkume, koja je izuzetno koristan polifenski lek.

Коментари

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120
    https://www.turmericforhealth.com/turmeric-queries/pepper-or-oil-which-improves-curcumins-absorption

    Intersantno, piperin iz crnog bibera I ulje menjaju farmakokinetku kurkumina.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

O multiploj sklerozi

Afektivna imunologija (imunologija i emocije)

Soda bikarbona, vagus i imunitet