O multiploj sklerozi


O multiploj sklerozi

Kada sam pre nekog vremena ukazao na mogućnost lečenja multiple skleroze starim lekom za alergiju, Tavegylom, bilo je svakakvih reakcija (što je normalno). Posebno su me napadali za rečenicu “da se lek iščezao iz apoteka kada se pokazao efikasnim u lečenju”. Tada sam rekao da će se on sigurno ponovo javiti, ali u drugom obliku. I stvarno, krajem 2019 FDA (Američka agencija za lekove i hranu) odobrava za relapsirajuću multiplu sklerozu dimetil fumarat
(zaštićeno ime TECFIDERA), oralno, kao monoterapiju ‘bez drugih lekova).
Kakva je veza ove dve vesti. Pa, Tavegyl je klemastin fumarat (dakle lek klemastin je prisutan u obliku soli sa fumaratom). Dakle, deluje ne lek,već ono za šta je vezan. Fumarati se retko nalaze u ishrani ljudi, samo kao dodaci industrijskog hrani. U prirodi se nalaze u većoj količini u Islandskom lišaju.
Način kako dimetilfumarat deluje nije sasvim poznat, misli se da je antioksidativno.Moguće je da ima i imunomodulatorna dejstva, povećavanjem aktivnosti brojnih citokina. Neskromno, moje mišljenje je da on povećava aktivnost mitohondrija u ćelijama mozga. Mitohondrije su baterije koje daju energiju našim ćelijama (polovina težine ćelije su mitohondrije). Svaki poremećaj mitohondrija dovodi do smanjenja količine energije, a samim tim poremećaja u funkcionisanju ćelija. U 2019 je objavljeno nekoliko radova, koji identifikuju mitohondrije kao ključne igrače u multiploj sklerozi. Fumarati su deo ciklusa limunske kiseline, kojim se u mithondrijama stvara energija. Dodavanje fumarata popravlja stvaranje energije. Ovaj efekat je sličan onom koji ima nikotinamid mononukleotid (o tome drugi put).Da sam u pravu, govori jedan rad iz 2009 godine u kome su postignuti spektakularni rezultati sa intravenskom primenom citrata (deo istog ciklusa limunske kiseline, kao fumarati). Jwdan o tretiran, pilot sa multiplom sklerozom se vratio na posao posle završetka tretmana. Citrate kod nas možete naći u obliku suplemenata.
U 2017 je objavljen rad o povoljnim efektima riboflavina (vitamina B2) u multiploj sklerozi, a poznato je da on poboljšava funkcionisanje mitohondrija.

Slika 1. Stvaranje energije u mitohondrijama. Vidljivo je da su prisutni svi gore pomenuta jedinjenja (fumarna i limunska kiselina u ciklusu limunske kiseline), nikotinamid dinukleotid u respiratornom lancu, kao i flavin dinukleotid. Dakle, poboljšavanje funkcionisanja mitohondrija je ključ lečenja multiple skleroze (pa i skoro svih drugih modernih bolesti=. Ovo je princip antiageing efekta istih supstanci. 

Dve velike studije u fazi 3 (efikasnost i bezbednost kod ljudi), DEFINE i CONFIRM ispitivali su efekte dimetil fumarata u dozi od 240 mg 2 puta dnevno tokom 2 godine. Postojalo je značajno smanjenje pogoršavanja bolesti, količini steroida datih u recidivima, kao i poboljšavanja na MRI. Obzirom da se metaboliše u glukozu i ugljen dioksid, ova terapioja nema skoro nikakva neželjena dejstva (sem rumenila ica, ponekad crevnih poremećaja).
Gde je problem? Opet sam bio u pravu (kako to mrzim), Tecdifera košta 81 so 83 000 dolara godišnje. Dakle, dok cena ovog leka ne opadne, slobodno koristite Tavegyl 6 mg dnevno (po mojim informacijama ima ga u Turskoj).

Коментари

 1. Dobar dan doktore

  Zahvaljujući ovoj pandemiji koronavirusa, posredstvom medija sam upoznao i Vas. Svaki članak u novinama u kojem dajete svoje mišljenje i savete u vezi sa ovim virusom sa velikom pažnjom pročitam. Na YouTube-u sam do sada pregledao snimke mnogih TV-emisija u kojima učestvujete kao gost. Moram Vam priznati da ste na mene ostavili veoma jak i pozitivan utisak.

  U jednoj od TV-emisija ste spomenuli mogućnost lečenja multiple skleroze lekom Klemastin. To me veoma zainteresovalo, jer i ja bolujem od te bolesti. Živim u Švajcarskoj i ovde može da se kupi Tavegyl u tabletama po 1 mg. U uputstvu za upotrebu piše da je dnevna doza max. 6 mg, a pojedinačna max. 2 mg. Da bih po Vašoj preporuci koristio 6 mg dnevno, trebalo bi da uzimam 3 puta po 2 tablete dnevno. Da li je to u redu, ili bih ipak smeo da uzmem 6 mg odjednom (jednom dnevno)?

  Unapred Vam zahvaljujem na odgovoru i srdačno Vas pozdravljam.

  Bane Jovović

  ОдговориИзбриши
 2. Doktore, ne znam koliko je tačno da uskoro otvarate svoju ordinaciju. Kako mogu doći do Vas, molim Vas, hitno mi trebate. Imam 38. godina, bebu od godinu dana i karcinom dojke za koji sam saznala vrlo brzo nakon porođaja. Molim Vas, treba mi neko ozbiljan poput Vas ko mimože pomoći oko mojih zdravstvenih problema.
  Hvala unapred, Milena M. iz Niša

  ОдговориИзбриши
 3. Поштовани професоре,
  Морам признати да сам на жалост (срећу) тек недавно сазнао за Вас.Моје објаве можете пронаћи овде;
  http://www.makroekonomija.org/category/0-david-dumic/
  Желео бих да помогнем у изградњи Теслиног торња, као и баштињењу његовог дела.Сигуран сам да би Вам било занимљиво да испричам како сам утицао да се податак о броју побијених Тесла у ндх нашао на изложбии о Јасеновцу у Њујорку.Ако сте у прилици позовите ме на тел;
  064/6413677
  Давид Ђумић

  ОдговориИзбриши
 4. Извините, теме због којих вас контактирам нису у вези са здрављем, али нисам нашао други начин да вас контактирам.

  ОдговориИзбриши
 5. Obozavam vas profesore i hvala vam za sve sto delite sa nama !

  ОдговориИзбриши
 6. Koliko bi trebalo lek u kontinuitetu da se koristi da bi bilo efekta kod MS ?
  Da li treba praviti pauze ?

  ОдговориИзбриши
 7. Da li se lek preporucuje starijima od 65 godina ?

  ОдговориИзбриши
 8. Ovo je neko ko zna taman dovoljno da može da koristi naučni jezik ubedljivo, a ko pritom nema pojma o čemu govori.

  Klemastin se i dan danas prodaje, to je običan antihistaminik. Nije popularan zato što jako uspavljuje. Iščezao iz apoteka?

  A onda fumarat. Fumarat je doslovno deo TCA ciklusa u ćelijama. Dakle, sve naše ćelije sadrže i same proizvode fumarat u toku normalnog metabolizma.

  Dimetil fumarat je POTPUNO DRUGAČIJA SUPSTANCA od fumarata. Vi ne razumete hemijsku nomenklaturu.

  Feniletilamin je prirodna supstanca prisutna u našem telu i u gomili hrane. Dodaj jedan metil, i dobijaš amfetamin, snažan stimulant. Dodaj još jedan metil, i dobijaš metamfetamin, tešku drogu ("crystal meth").

  Isto tako, ako uzmeš fumarat i dodaš dva metila na njega, dobijaš hemijski nešto potpuno drugačije, samo što zbog načina kako se daju imena kada počinješ od kiseline, u imenu ostaje "fumarat." Fumarat je normalan deo TCA ciklusa, dimetil fumarat je lipofilni molekul koji sa slabom selektivnošću umanjuje efektivnost imunog sistema.

  U slučaju citrata, nije citrat, već choline citrate. Citrat je nosilac, choline je ono za šta tvrde (sa jako slabim dokazima) da ima efekta. Dalje studije nisu potvrdile značajnu efikasnost, ali ima i dalje zastupnika.

  Ovo je prosto potpuno nerazumevanje hemije, farmakologije, i svih drugih dotaknutih tema. Tavegyl 6 mg u sebi sadrži manje od 2 mg fumarata. Naše telo, u minimalnoj funkciji (dakle, ako je čovek u komi) sadrži oko gram fumarata u svakom trenutku. Drugim rečima, ako bi se ta tableta 100% apsorbovala, ona bi povećala količinu fumarata u telu za maksimalno 0.2%. I to treba da ima nekog efekta, zato što čovek ne zna razliku između fumarata i dimetilfumarata.

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Maria Treben ili priča o lečenju karcinoma lekovitim biljkama

Opasna plastika - II deo