Psi fenomeni - autistični savanti





Psi fenomeni - autistični savanti

      Fenomen autističnih savanta je jedan od najfascinantnijh  kognitivnih fenomena u psihologiji (a videćemo i u parapsihologiji). Termin se odnosi na osobe sa autizmom, koje imaju neuobičejene sposobnosti, koje nemaju tzv. obični ljudi. Termin je skovao Dr. Bernard Rimland u članku objavljenom 1978.
      Učestalost ovih sposobnosti je u osoba sa autizmom oko 10%  (dakle viša nego u tzv. opštoj populaciji gde se kreće svega oko 1%). Veza autizma i posebnih sposobnosti se još više ogleda u činjenici da medju posebno obdarenim osobama, oko polovine ima neki oblik autizma. Savanti imaju brojne sposobnosti, od matematičkih (poznat je primer Daniela Temmeta, genijalnog matematičara sa autizmom i pisca knjige Born on a blue day), fotografskog pamćenja, muzičćkih ili umetničkih sklonosti. Ako su savanti za matematiku, bez problema množe napamet ogromne brojeve u sekundi, a  ako  imaju dar za pamćenje mogu da zapamte ogromne količine podataka. Rimlandov sin (Mark) je spadao u grupu sa izraženim umetničkim talentom i bio je izvanredan akvarelista.  Poznat je primer autistične devojčice (Nadia), čije su slike konja bile uporedive sa Rembrantovim radovima. Zanimljivo, umetnični talenat se izgubio kada je progovorila. Jedan drugi  autistični umetnik, Richard Wawro, iako slep crta fantastične crteže kredom.  Jedan dečak za teškim oblikom autizma, bez verbalnih sposobnosti, mogao je da bez gledanja originalčne slike sastavi slagalicu od više stotina komada samo na osnovu oblika delova.
      Razlog za ove fantastiečne sposobnosti nije poznat. Pomenuti Daniel Temmet ima izražene sposobnostgi u levoj polovini mozga (suprotnmo većini osoba sa autizmom). On zahvaljući ogromnoj sposobnosti pamćenja, trenutno stvara sopstveni savršeni jezik.dr Darold Treffert, svetski ekspert za fenomen savanta, ukazuje da rezultati snimaka mozga osoba sa autizmom ukazuju da oni u pokušaju da "rekonektuju" neuronske veze, aktiviraju delove mozga koje tzv. normalni ljudi retko koriste. U prilog ove teorije ide i zapažanje da se savanti često javljaju kod Downovog sindroma (trizomije 21), pa i prvobitni termin idiot savant potiče od samog Langdon Downa, koji je opisao sindrom. Dodatni dokaz u prilog ove teorije je primer dat u Treffertovoj Islands of Genius,”   u kojoj opisuje osobe koje su savantske sposobnosti stekle posle neuroloških povreda. Ovo otvara zanimljivo pitanje, da li možemo razvioti ove sposobnosti bez moždanog udara ili povrede glave.


     Iako se tzv, normalnim ljudima čini da deca sa teškim oblicima autizma ništa ne primećuju, istina je potpuno na drugoj strani. Mnoge studije ukazuju da su oni ne samo potpuno svesni svega što se oko njih dogadja, već često imaju superiorne mentalne sposobnosti u smislu pažnje i analize. Njih samo nesposobnost komunikacije sprečava da podele ova iskustva sa nama.   
     Iako se mnogo "ozbiljni" naučnici sprdaju sa telepatijom, istraživanja u ovoij oblasti su fascinantna. Naučna opsnova opvih eksperimenata (to sam već pisao u prethodnim postovima) je takva da je jedna statistička analiza profesora statistike 1999 pokazala da ima mnogo više dokaza za teleopatske fenomene, nego za studije koje pokazuju dobre efekte aspirina na srčani udar (originalni rad se može naći na linku. 
     Diane Powell, M.D, jer lekar koji se bavi psi fenomenima u derce sa autizmom.  Njen rad sa autističnom decoim koja nemaju sposobnost govora je pokazao da ona imaju teleopatske sposobnosti. Na gornjem videu je primer jedne takve devojčice (oona je imala 100% pogadjanja). Stephen Wiltshire ima sposobnost da zapamti kompletne pejsaže gradova i da ih nacrta po sećanju mu je donela svetsku slavu i galeriju u Londonu.



       Nema dobar  kraj ovog posta. Možda reči dr Trefferta koji kaže "da je neobična njihova nemogućnost snalaženja u svakodnevnom svetu, sa njihovom superiornošću nad nama u mentalnom smislu".  A možda su oni već  u nekom drugom svetu.



      

Коментари

  1. Moje dete ima deliciju na 7 hromozomu ne prica,nije autizam
    Jeste neki od sindroma ali ne znam tacno koji,a ni geneticari ne znaju da mi objasne....
    Volela bi da stupim u kontakt sa profesorom da vidim sta bi on rekao za nju...

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

O multiploj sklerozi

Afektivna imunologija (imunologija i emocije)

Soda bikarbona, vagus i imunitet