Kako se zaštiti od plavog svetla ?



 Kako se zaštititi od plavog svetla ?

     Ljudi provode sve više vremena pred ekranima elektronskih uredjaja, ali i pod svetlošću LED i fluorescentnih sijalica. Nerealno je očekivati da će se ovaj trend promeniti ili da će prestati da koriste mobilne telefone ili računare. Generalno pravilo je da svetlost nižih talasnih dužina imaju veću energiju. Plava svetlost ima najviši energetski nivo od svih delova vidljivog spektra, i samim tim najveći potencijal da dovede do oštećenja oka, ali i drugih neželjenih efekata. Studija sa Harvarda je pokazala da plava svetlost suprimuje stvaranje melatonina dvostruko više od zelenog svetla. Ovo dovodi do dugotrajne promene u ritmu spavanja i budnosti (oko 3 sata). Takodje, druga studija sa univerziteta u Torontu je utvrdila visoku sposobnost plavog svetla da suzbija lučenje melatonina. Već je više puta ponovljeno koliko je važan melatonin za zdravlje ljudi. Plava svetlost može da ošteti i mrežnjaču oka, a povećava i sklonost ka zamućenju očnog sočiva.
   

.

      Slika 1. Prosečan stanovnik SAD provodi sve više vremena ispred računara. Oko 77% dece provodi više od 2 sata dnevno ispred kompjutera, ali samo 29% ide na redovne preglede kod očnog lekara. 


     Dobra vest je da postoje brojni načini na koji se mozgu ublažiti negativni efekti plave svetlosti. Za računare postoji aplikacija f.lux. Ona omogućava da se ekran kompjutera adaptira na doba dana, prikazujući na ekranu toplije boje. Neki smatrfoni imaju slične aplikacije već u fabričkim podešavanjima. Npr. iPhone ima aplikaciju Night Shift, koja automatski menja boju ekrana zavisno od doba dana ili noći. Aplikacija za Android se zove Blue light filter i može se naći na Google Play Store.


 


      Slika 2. Izvori plavog svetla.



     Na slici 3. su prikazani načini da se minimizuje štetan efekat plavog svetla na oči, posebno za osobe koje dugo rade na računaru. Za decu se preporučuje što manje izlaganje ekranima mobilnih telefona i kompjutera. Na primer, Američka akademija za pedijatriju savetuje da se deci do 18og meseca života uopšte ne daje da posmatraju bilo koji ekran. 



     Slika 3. Načini da se smanji opterećenje očiju tokom rada na računaru.   

     Za odrasle se preporučuje nošenje filtera za plavu boju na naočarima. Studija sa Univerziteta u Montrealu (École d’Optométrie) pokazuje da plavi filter na naočarima skoro dvostruko smanjuje napor očiju kod rada na računaru.

Коментари

Популарни постови са овог блога

O multiploj sklerozi

Afektivna imunologija (imunologija i emocije)

Soda bikarbona, vagus i imunitet