Kako izbeći prejedanje?
Kako
izbeći prejedanje?
Današnji
ljudi su opsednuti ishranom i dijetama. Nezavisno od izgleda i težine, priča o
zdravoj ishrani je skoro isto toliko česta, kao priča o vremenu ili
saobraćaju. Većina ljudi balansira
između dijete i ozbiljnih grešaka, koje nastupaju usled razmišljanja o hrani tokom
dijete. Većina dijeta ne uzima u obzir psihološke faktore ljudi. Osnovno
pravilo dobre ishrane je “jedite samo kada ste gladni, a prestanite kada ste
siti”.
Uzimanje
većih količina hrane ima svoju fiziološku osnovu. Kada jedemo u želucu se oslobađa
dopamine (takozvani hormone sreće), koji se vagusnim nervom prenosi u mozak.
Otuda jedemo ne samo kada smo gladni, već i kada smo depresivni, umorni, nesrećni.
Jedemo hranu koja izaziva naviku (puno šećera, kremastu, laku za nošenje). I
uvek imamo izgovor, “ovo je samo danas”. A ponavljanje stvara naviku, a navika
se teško otklanja. Kada imate neodoljivu želju za nekim slatkišem, istina je da
ćete ga sve više želeti što ga češće uzimate. Loša navuka se ne može suzbiti tako
što je ponavljate. Pokušajte da suzbijete želju za jelom tako što ćete izaći u
šetnju (pas je odličan izgovor da izađete napolje). Posle izvesnog vremena,
želja za grickalicama i slatkišima će proći.
Vreme
praznika je stvoreno za prejedanje. Ne izlazimo danima napolje, a u kući se
nalazi ogromna količina hrane koju smo nagomilali (da ne bismo morali da
izlazimo napolje). Verovatno je to ostatak vremena kada hrane nije bilo
dovoljno. Evo nekoliko saveta kada da izbegnete da se prejedete kada sednete za
sto.
1.
Popite neki pelinkovac ili gornji
aperitiv. Iako se zovu apertitivi, oni smanjuju apetit. Razlog je evolucioni,
naš mozak gorke materije svrstava u potencijalne otrove, pa smanjuje unos
potrebu za hranom.
2. Smanjite
stimulus koji vam odvlače pažnju. Pokazano je da ljudi koji jedu uz TV ili
igrice, unose do 40% više hrane nego ako sede za stolom dok jedu.
3.
Jedite sporo
i žvaćite hranu. Mozak registruje kao da ste pojeli više, ako jedete sporo. U
jednom ispitivanju iz 2015. Pokazano je da su osobe koje su sporo i pojele 400
ml supe, bile znatno više site i kasnije ponovo gladne, od onih koji su jeli
brzo. Pokušajte da između dva zalogaja spustite pribor za jelo i načinite
par dubokih udaha.
4.
Nemojte na sto iznositi veliki broj
jela, već samo jedno po jedno. Pokazano je da ljudi pojedu znatno više čokoladica,
ako su one različitih boja i ukusa. Ukoliko se jede jelo po jelo, pojede se
manje nego ako su sva jela na stolu.
5.
Služite jela u malim tanjirima, kako
to rade u restoranima.
6.
Uklonite izvore iskušenja. Teško je
odupreti se da ne “uzmete malo”, ako je firžider pun lepih stvari. Ne kupujte
gomilu grickalica ili slatkiša, jer ćete se teško odupreti da ih ne uzmete kada
ih vidite.
7.
Uzimajte namirnice koje sadrže
vlakna (povrće, zrnasta hrana, integralne cerealije), jer ne duže daju osećaj
sitosti. Jedno istraživanje iz 2015 je pokazalo da osobe koje su jele ovsenu
kašu za doručak, imaju osećaj sitosti duže od onih koje su jele kornfleks.
8. Jedite hranu bogatu proteinima, posebno za doručak
(jogurt, jaja, orašaste plodove, semenke itd). Ovo suzbija
lučenje grelina, hormona gladi. U studiji iz 2012. Na 193 osobe sa sedanternim
načinom života, proteinski doručak je biolje suzbijao lučenje grelina od dijete
bez ugljenih hidrata. U sličnoj studiji
iz 2014 na 20 mladih žena, uzimanje jogurta je smanjivalo apetit tokom dana.
9. Pokušajte
da jedete u određenim, pravilnim intervalima. Preskakanje obroka, iz želje da
se omrša, nije dobro. Preskakavnej doručka je posebno štetno. Dobar doručak smanjuje
prekomerni unos hrane tokom dana. Većina
istraživanja govore da je bolje imati tri snadradna obroka dnevno, nego više
manjih tokom dana.
10. Pokušajte
da smanjite nivo stresa. Stres je jedan od glavnih uzroka prejedanja, samim tim
nastanka gojaznosti. Stres dovodi do povećavanja energetske potrošnje tela, a samim
tim se odmah pokreće mehanizam gladi. Perzistentni stress dovodi do nastanka
perzistentne gladi. Zato nijedna dijeta neće imati efekata ako nemate fizičku
aktivnost ili relaksaciju.
11. Na Zapadu je popularno da zapisujete sve što
pojedete tokom dana, Rezultati će vas siugurn iznenaditi, “pa samo sam uzeo
nekoliko bombona (u stvarnosti pet, plus gazirani napitak – sve skupa koliko
dobar ručak).
12. Ograničite količinu alkohola koju pijete uz jelo. Ne
znamo mehanizam kojim alkohol stimuliše apetit, ali je pokaza no da etanol u
alkoholnim napizima na nervne ćelije ima isti efekat kao gladovanje. Alkohol
takođe nosi puno kalorija.
13. Pijte dovoljno vode. Istraživanje iz 2016 je
pokazalo da postoji direktna veza između količine vode koju pijemo i gojaznosti.
Jedno od objašnjenja je da jedemo kada smo u stvaru žedni (brkamo glad sa žeđi).
14. Pokušajte da jedete sa osobama koje
ne jedu previše i imaju slične navike u ishrani kao vi. Ovo je sličan efekat,
kao kada izbegavate dok pokuavate da ostavite duvan, ljude koji puše. Jedite sa
osobama koje su vam drage.
Nadam se
da vam nisam pokvario apetit pred praznike. Ako preterate sa jelom, dobra
šetnja može biti pokajanje.
Поштовани докторе Несторовићу, једна опаска на тачку 12. Тачно је да алкохол садржи доста калорија али калорије из алкохола се другачије метаболишу. 90% калорија из алкохола се претвара у топлотну енергију а свега 10% у масти. Никада нећете видети гојазног алкохоличара али их зато често можете видети како раскопчани излазе из кафана. Тзв "пивски стомак" није последица пива већ онога што обично иде уз пиво: пице, хамбургери, шпагете, итд.
ОдговориИзбриши