Kako je gojaznost od evolucione prednosti postala bolest
Kako je gojaznost od evolucione prednosti postala bolest
Gojaznost
se definiše kao nagomilavanje viška masti u organizmu, koja remeti zdravlje. U
članku iz 2018 godina, autori su analizom od paleolita do danas ustanovili da je
oduvek bila prisutna u ljudskim populacijama. Još je Hipokrat pisao o lošim
efektima gojaznosti na zdravlje. Gojaznost povećava rizik od različitih
oboljenja (kardiovaskularnih, karcinoma itd). Kliničke manifestacije gojaznosti
se javljaju najčešće u obliku metaboličkog sindroma, koji se karakteriše
prisustvom najmanje 3 od sledećih parametara: gojaznost u predelu stomaka,
povećanje šećera u krvi, povišenje trigicerida, krvnog pritiska, sniženje LDL
holesterola. Gojaznost dovodi do disfunkcije endotela krvnih sudova, insulinske
rzistencije I zapaljenjskih promena u telu. Postojanje metaboličkog sindroma
povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja I dijabetesa tipa 2 za 2, odnsono
5 puta.
Porast
broja gojaznih je globalni fenomen. Postoje tri osnovna razloga za ovu pojavu.
Prva je povećana potrišnja mesa, kao i masti životinjskog porekla. Drugi je sve
šira primena pripremljene hrane ( u SAD se ¾ kaloroija unosi industrijski pripremljenom
hranom, koja sadrži visoke količine masti, šećera, soli). Prodaja grickalica i slatkiša
u supermarketima cveta i kod nas. Napici sa visokim koliinama šećera su
zamenili vodu ili čaj. Konačno, majke danas rade, što im ne ostavlja vremena za
pripremanje obroka za porodicu. Oko petine žena rade u nosćnim smenama, što
remeti dnevni ritam obroka.
Slika 1. Porast rizika od hroničnih bolesti u gojaznih osoba
Postoji nekoliko načina da se izmeri prekomerna težina, a
najpopularniji su indeks telesne mase (BMI) i odnos obima struka prema obimu
kukova (WHR). Svetska zdravstvena organizacija definiše gojaznost kao BMI preko
30. BMI preko 30 je 2016 imalo 11% muškaraca u svetu, prema 15% žena. Ali, BMI
nikada nije bio namenjen da proceni pojedinačne osobe, već trendove u opštoj
populaciji. Profesor Nick Treftethen, matematičar sa Oksforda je doveo u
pitanje vrednost formule za merenje BMI, nazivajući ga “bizarnom merom”.
Sadašnja formula daje nerealno manje vrednosti za niske ljude, a prevelike za
visoke. On predlaže da se težina množi sa 1,3, a potom deli sa visinom
podignutom na 2,5 (a ne 2). Takodje
ukazuje (sasvim opravdano) da je ljudski organizam suviše kompleksan da se
opiše jednim brojem. Drugi problem je količina masnog tkiva u odnosu na
težinu. Na primer, sedanterna osoba od 1,83 metra I sa težinom od 92 kilograma
ima BMI 27, dok sportista od 1,83 metra I sa težinom od 96 ima BMI 28 (dakle
gojazniji je po ovoj računici). Jasno je da ovo nikako ne stoji. Takodje, osoba
koja ima veliku fizičku aktivnost, pretvarajući 10% masnog tkiva u mišiće i dalje ima visok BMI. Stoga mnogi naučnici
smatraju da je BMI neadekvatan. Bolji prediktor kardiometaboličkog stanja
organizma je odnos obima struka i visine (ako je manji od 2, rizik od bolesti
koje prate gojaznost je manja). Merenje količine masti u telu je dobar pokazatelj,
ali zahteva komplikovanu opremu. Gojaznost je definisana kao preko 25% masnog
tkiva (ispod 4% za muškarce i 13% za žene se smatra optimalnom količinom).
Ali, priča o masti u našem telu je daleko od jednostavne,
popularne mantre o štetnim efektima gojaznosti. Još osamdesetih godina prošlog
veka, grupa francuskih istraživača je utvrdila da pacijenti sa hroničnom
bubrežnom insuficijencijom na dijalizi (zameni bubrežne funkcije) imaju manju
smrtnost od kardiovaskularnih komplikacija ako su gojazni. Tokom sledećih
decenija, ovaj nalaz je definitivno potvrdjen. U 2012. Istraživači iz Severne
Koreje su dokazali isti fenomen kod karcinoma bubrega tj. iako su gojazni pacijenti
imali veću šansu da ga dobiju, imali su bolje preživljavanje sa boleću od mršavih.
Ovaj paradoks je razjašnjen u Nacionalnom institutu za karcinome i istraživanje
genoma u SAD. Pokazalo se da što više masnog tkiva postoji oko bubrega (srpska
poslovica “kao bubreg u loju”), to je imuni status bio bolji. Sličan fenomen je
ranije opisan kod karcinoma prostate. Ali nije se radilo o bilo kojoj vrsti
masti. Masno tkivo u organizmu postoji u dva oblika, bela (dominantan oblik) i smedja.
Kod bolesnika sa dobrom prognozom tumora, mast je uglavnom bila smedja, dok je kod agresivnih oblika
bila bela. Ali, dok bela mast deponuje energiju (relativno mršav čovek od 75 kg
ima deponovano 100 000 kalorija u masnom tkivu), smedja je troši. Sagorevanje
masti u smedjem masnom tkivu stvara toplotu koja nam je potrebna. Ona se nalazi
uglavnom rasejana u abdomenu. Prošle godine ja pokazano da se u masnom tkivu
živi posebna vrsta T limfocita (takozvani gama delta). Oni aktiviraju masne ćelije
da stvaraju toplotu. Limfociti su medjutim uključeni u borbu protiv karcinoma i
infekcije. Stimulacija ovih ćelija poboljšava imunitet. Tako dolazimo do
objašnjenja iznenadjujućih epidemioloških podataka da osobe koje su umereno
gojazne (BMI izmedju 25 I 29) imaju za 6% manju smrtnost od onih sa “idealnom
telesnom težinom”. Radovi su pokazali da nekoliko kilograma viška povećavaju otpornost
ka infekciji, smrtnost posle teških operacija. Jedna studija je pokazala manju
učestalost demencije u umereno gojaznih osoba. Ima čak radova o boljoj seksualnoj
aktivnosti ovih ljudi u odnosu na mršave.
Gojaznost je evoluciono bila prednost, garantovala je bolje
preživljavanje. Stoga se naš organizam bori protiv mršavljenja. Kada jedemo,
luči se leptin, dopamin i drugi hormoni koji nam daju osećaj zadovoljstva. Kada
mršavimo, mozak aktivira brojne mehanizme da spreči gubitak masnog tkiva.
Problem dakle nije u masnom tkivu, već u vrsti masnog tkiva. Prekomerno
unošenje zasićenih masnih kiselina ili šećera (koji se u organizmu pretvara u
masti) dovodi do stvaranja belog masnog tkiva, koje izaziva probleme.
Drugi problem sa
mastima je nedostatak fizičke aktivnosti. U novoj studiji Kristin Stanford sa
Univerziteta u Ohaju, pokazano je da posle fizičke aktivosti dolazi do porasta
jednog produkta masnih ćelija (grupno se nazivaju lipokinima) nazvanog 12,13-diHOME
(pun naziv je komplikovan). Za njega se ranije znalo da se oslobadja pri izlaganju
hladoći, a mobiliše masne kiseline iz belog masnog tkiva. Dakle, fizička
aktivnost ili izlaganje hladnoći ubrzavaju sagorevanje masti, ali i poboljšavaju
imunitet. O tome sam ranije pisao, pustite decu napolje da se igraju po snegu,
to je fantastično za imunitet.
Ovo ne znači da možete jesti koliko hoćete, ako imate fizičku
aktivnost. Ali, fanatizam u držanju dijeta ne garantuje zdravlje. Mast nam je potrebna
(kao I sve ostalo), ali kao nezasićene masne kiseline, uz stalnu fizičku
aktivnost.
Само да вас подсетим да ускоро укидају Гугл Плус.
ОдговориИзбриши