Soda bikarbona, vagus i imunitet




Soda bikarbona, vagus i imunitet

Zapaljenje leži u osnovi većine današnjih modernih bolesti. Zapaljenje je najčešće reakcija organizma na stres. Današnja medicina leči zapaljenje davanjem lekova. Ali, sve je više dokaza da se ovo može postići i stimulacijom nerva vagusa.
Vagus je poznat kao “lutajući nerv” (naziv potiče od latinske reči vagabond, koja je slična našoj za lutalicu), jer ima mnogo grana koje polaze iz malog mozga i moždanog stabla, a završavaju se u srcu i skoro svim visceralnim organima.  Nemački fiziolog Otto Loewi je otkrio 1921. da stimulacija vagusa dovodi do usporavanja srčanog rada. Pri tome se oslobadjala supstanca koja je identifikovana kao acetilholin (prvi otkriveni neurotransmiter).

Slika 1. Stara ilustracija vagusa pokazuje koliko ima razgranatu mrežu nerava koji dolaze do svih unutrašnjih organa. 
U studiji iz 2010 objavljene u Psychological Science opisano je kako je vagus deo sistema koji koordiniše pozitivne emocije, fizičko zdravlje i pozitivne socijalne veze. U njemu je opisano kako se pozitivne emocije i dobra socijalna mreža povezuju sa dobrim zdravljem.Ova veza je ostvarena preko vagusa. Vagus je onaj nerv koji povezuje creva i mozak (“imam osećaj u želucu”). On donosi do mozga informacije iz unutrašnjih organa (oko 80-90% nervnih vlakana u njemu prenosi informacije “nagore”. Ali, on prenosi i reakciju na emotivne i psihološke stimuluse “nadole”. Zavisno od vrste stimulusa, može nastati reakcija “odmori se i svari” u periodima sigurnosti i opuštenosti ili “bori se ili beži”, kada se javlja opasna situacije. U jednom ispitivanju na miševima naučnika iz Švajcarske, nerv je presečen tako da je prenosio samo signale do želuca, ali nije bilo prenošenja signala nagore. Pokazalo se da su oni pamtili naučeni osećaj straha (onaj koji kod nas najčešće nastaje usled hroničnog psihološkog stresa kakav su loše radno mesto, loš brak, problemi sa decom, nedostatak novca itd). Tada je postalo jasno da se ova nedostatak u finkcionisanju vagusa može kompenzovati meditacijom, tehnikama disanja (poznate tri četvorke), ali i jednostavnim mantrama. Ovo poslednje često koriste sportisti, da smanje nivo stresa (Nadal sa svojim karakterističnim pokretima ili Novakovo duboko disanje pre servisa su tipični primeri). Ovo dovodi do stimulacije vagusa, sa smirjućim efektima. Danas znamo da je posledica slabe vagusne aktivnosti poremećen odnos izmedhy neurotransmitera GABA (izaziva smirenost) i adrenalina (povećava agresivnost).
Ali, nedavno je u istraživanju jednog tima iz Holandije i SAD pokazano da stimulacija vagusa ima i efekte na smanjenje zapaljenja kod ljudi sa reumatodnim atritisom (reumatsko, autoimuno zapaljenje zglobova). Odavno je poznato da stimlacija vagusa u životinja ima dobre efekte na suzbijanje zapaljenja. Ovo je prvi put da je efekat pokazan na ljudima, korišćenjem malog implanta, koji je stimulisao vagus električnom strujom (slično kao pejsmejker za srce).
Ali, aprila 2018 se pojavio rad koji je pokazao da se isti efekat može postići mnogo jednostavnije, pijenjem sode bikarbone.  U njemu je ona davana kod bolesnika sa hroničnim oboljenjem bubrega da se suzbije acidoza (kiselost) organizma. U toku ispitivanja je pokazano da se je došlo do dramatičnom smanjenja zapaljenja, sličnog onom kod stimulacije vagusa. Pokazalo se da je došlo do smanjenja zapaljenja kako u bubrezima, tako i u slezini, ali i u perifernoj krvi. Autori smatraju da je efekat posredovan smanjenjem kiselosti u želucu, što dovodi do stimulacije mezotelnih ćelija. One aktiviraju vagus, a on dovodi do suzbijanja M1 populacije makrofaga, uz aktivaciju M2 populacije. Naime, makrofagi (vrsta leukocita) postoje  dva oblika (M1 koji stimulišu nastanak zapaljenja i M2 koji ga suzbijaju). U prolog ovom mehanizmu govori činjenica da inhibtori protonske pumpe (popularni antacidi za subijanje lučenja želidačne kiseline) pogoršavaju autoimune bolesti. Hormon grelin, koji stimuliše nastanak kiseline, ima sličan efekat kao soda bikarbona (on se luči posle uzimanja obroka).

Dakle, uzimanje 2 grama sode bikarbone (jednom dnevno ili više puta u toku dana) je efikasan lek za autoimune bolesti (pisaću o karcinomu drugi put). Ponekad se soda bikarbona (soda je od sodijuma, natrijuma na engleskom) teško podnosi, a dobra alternativa je kalijum bikarbonat  (on se nalazi kao aditiv u raznim vrstama hrane, sa oznakom E501).
Naravno, meditacija i vežbe disanja imaju sličan efekat, pa ih je najbolje kombinovati.

Коментари

  1. Odlična ideja. I dalje ...na primer: https://www.rch.org.au/neurology/patient_information/vagus_nerve_stimulation/
    ili sliöno:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Vagus_nerve_stimulation
    samo kao ilustracija....
    vagus je negde jako znaöajan u borbi protiv zapaljenja i hronične neravnoteže neurotransmitera kada se sve konvencionalne opcije istroše....

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno na tekstu!l Jedno pitanje: da li je sodabikarbona bez aluminijuma obicna prevara? Negde sam procitala tekst o tome kako nijedna sodabikarbona ne sadrzi aluminijum, i da je prodaja sodabikarbone bez alumunijuma najobicnije uzimanje para....




    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. • Solvejev postupak zasniva se na obrazovanju natrijum-hidrogenkarbonata, uvođenjem ugljen-dioksida u rastvor natrijum-hlorida, zasićen amonijakom prema sledećoj reakciji:
      NaCl + NH3 + CO2 + H2O → NH4Cl + NaHCO3
      ili
      NaCl + NH4HCO3 → NH4Cl + NaHCO3
      Ovako se danas dobija Bikarbona i 100% je čista!! Kao što vidite tu nema aluminijuma.

      Избриши
  3. Molim Vas, nastavite sa tekstovima! Odlično!

    ОдговориИзбриши
  4. Dragi dr. Nestorovic,

    Evo da vas pozdravim iz daleke Jakarte i izrazim svoju zahvalnost i divljenje prema vama, kao coveku a jos vise kao lekaru. Gledala sam vas u mnogo emisija na Happy televiziji.
    Posto smo na istoj talasnoj duzini, zelim da vam posaljem ove linkove da, ako vec niste, pogledate dr. Bruce Lipton i Gregg Braden videos.

    Srdacni pozdravi i sve najbolje,
    Suzana

    Conversation with Dr. Bruce Lipton about sound healing:
    https://www.youtube.com/watch?v=O7MmSfo5b9U

    Bruce Lipton: We Communicate Through Energy:
    https://www.youtube.com/watch?v=Zy-vkYQz12Q

    Bruce Lipton, Phd - On Living in Love vs. Fear for Health:
    https://www.youtube.com/watch?v=bGZmecpT8iY

    I jos jedan naucnik, Liptonov kolega - Gregg Braden
    How The Heart-Brain Connection Works:
    https://www.youtube.com/watch?v=6fVwufEZi2Y

    ОдговориИзбриши
  5. Pozdrav najboljem i najžešćem doktoru na svetu.

    ОдговориИзбриши
  6. Од 13. године имам Кронову болест. Лекови су ми молитва, сода бикарбона, чајеви(Ехинацеа, Ганодерма...) Два пута оперисана за 32 године болести, родила двоје, Богу хвала, здраве деце...
    Не кажем да ми је увек добро, наиђу болови и проблеми са Кроном од неких стресова које не умем да избегнем и превазиђем.
    Одавно сам приметила да ми сода јако прија, па сам је пила и када је се мајка бунила и држала ми предавања како је сода штетна и како ће да ми "изгори желудац"
    Мени је добро са свим тим.
    Ужасно ми је да користим терапије, разне кортикостероиде који убијају мој имунитет!!!
    ЗНАЧИ 32 ГОДИНЕ КРОНА У МОМ ЖИВОТУ БЕЗ ИКАКВИХ ЛЕКОВА.
    Др. Несторовићу Вама СВАКА ЧАСТ!!!!! Сигурна сам да сте ви на месту било ког доктора који ме понекад приме у хитној, не би сте се чудили и викали на мене због изостављања терапије као ови.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bravo Didi. Važno je iz ishrane izbaciti Gluten, laktozu,aditive,industrijsku hranu.Jesti sveže organsko voće i povrće,kurkumu,Kefir napravljen na tradicionalan način(sa kefir zrnima).Probiotske kulture u kefiru su žive i naseljavaju creva. Ako je flora bogata i zdrava ona regeneriše crevni endotel.Kronova bolest često počinje sa vakcinama,autoimunim invazivnim odgovorom,propusnošću creva zbog hemijskog zagađenja i uništavanjem crevne flore.Želim vam svako dobro!!!

      Избриши
    2. Ja patim od krona evo punih 18god,imam 3 suzenja na crevima, i zivim normalno bez ikakvih problema, savetujem vam pored sode da pocnete sa terapijom vit D(coimbra)...
      meni je spasilo glavu

      Избриши
  7. Postovani prof.dr.Nestorivic,

    Kakvo misljenje imate o koloidnoj srebrnoj vodi ?

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  8. Moj omiljen doktor ste! Imam cestih problema sa helikobakterom i zludac, pa creva rade, sto posto, pogotovo a se malo vise iznerviram.Zbog anksioznosti primala sam antidepresive i sedative, nisu mi nesto bas pomogli, pa sam prekinula, al sedativ jos uzimam a ne deluje mi bas , bas.Imam nesanicu, probala sam resiti jogom vjezbe, al nema velikih rezultata.Soda bi pomogla u slucaju bakterije Doktore? Pratim vas non stop na you tub vase intervjua i odusevljena sam vasim znanjem i covecnosti i narodnim znanje koje uvazavate.Molim vas ako budete procitali da mi odgovorite imam bolove samo u zglobovima vec vise od dva meseca, sta da preduzmem i od cega je, Hvala lep pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  9. Znaci Vitamin D hvala vama i mozda kombinacija drugih vitamina jel hvala vam puno !!!! POzz

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман1. јун 2020. 08:35

    Profesore Nestorovicu, moze li informacija koliko dugo sme da se pije soda bikarbona nakon ovih 10 do 15 dana po dve supene kasike i smeta li to osobama sa zeludacnom kilom ( cini mi se hijatus hernija strucno ).
    Hvala.

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман22. јул 2020. 12:33

    Koliko odrasla osoba sa reumatoidnim artritisom treba dnevno da popije sode, u koje vreme i koliko dugo da sprovodi terapiju?

    ОдговориИзбриши
  12. Unazad, 10-ak godina, gledao sam Italijanskog Dr i njegove objave o natrijumbikarbonatu. Poceo sam da pijem sodu i vec drugi-treci dan sam imao ekstremne srcane neprijatnosti: tahikardije, lupanja srca, zujanje u usima i sl
    Nikada vise nisam pomislio da ponovim "eksperiment". Mozda nije do bikarbonata nego mi je smatao Na.
    Ne znam...

    Interesantna je mogucnost ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Miroslave, dobro razmišljate. Soda bikarbona je vrlo alkalna, ali ima natrijum, kao kuhinjska so, može da poveće krv.pritisak,vezuje vodu i stvara edeme.Na srce deluje preko krvi,ne direktno,jer pravi disbalans kalijuma i natrijuma i povišen kr.pritisak. Pite Naaskorbat, i jedite alkalnu hranu.Svež organski limunov sok sa sodom bikarbonom takođe stvara Naaskorbat i na citrat-sve alkalno, ali Na u solima organskih kiselina je procentualno manje % zastupljen, jer su org.kis. makromolekuli. Da li me razumete?

      Избриши
    2. Moram priznati da sam umereni skeptik "alkalnih dijeta", "dijeta krvnih grupa" (i da ne nabrajam dalje), iz najprostijeg razloga (a imam ih jos ...): preskace se nekoliko fizioloskih procesa koji se desavaju u telu, da bi se opravdala neka "teorija". Primer: verujem da zeludacna HCL "momacki" reaguje sa bikarbonom, ali to ne sprecava pankreas da i dalje puferizuje sadrzaj creva novim "ubrizgavanjem" bikarbonata. Takodje me izraz (koji mi zvuci kao "stav") alkalizovanje, zbunjuje. Sta se alkalizuje? Krv, telesne tecnosti , mokraca , ili ...? Duboko verujem prirodnim zakonima i upornom delovanju prirode na peglanju acidobazne ravnoteze.
      Ako se osvrnem na mesavinu soka limuna i bikarbone (kao klinac sam pravio tu magicnu sustecu "formulaciju"), nece li dominirati natrijum citrat u odnosu na natrijumaskorbat? Da li je Nacitrat tada so ili pufer ? Uf , ispadoh kriticar, a samo htedoh dopuniti Vas dobar tekst , licnim iskustvom!! Da ne zaboravim: Hvala na odgovoru, prijatno je biti primecen. Sta-vise vratili ste me u normalu, odlicnim i sazetim tekstom o Vagusu (zaleteo sam se previse, citanja Dr Raymonda Peat-a, tj previse odmakao od "fundamenta"). Svako dobro

      Избриши
  13. Nije mi jasan deo Vašeg teksta, gde se kaže da soda, smanjući kiselost, pomaže smanjenju upale, a antacidi, koji to isto rade, dovode do autoimunih bolesti? Opet, hormon grelin, koji stimuliše nastanak kiseline (znači povećava kiselost u želucu), kažete da se ponaša slično kao soda koja smanjuje kiselost?

    ОдговориИзбриши
  14. Pozdrav svima. Ovo sa sodom-bikarbonom mi deluje kao teška glupost koja jako lepo zvuči, nekome ko je sasvim zanemario osnove hemije iz prvog razreda srednje škole.
    Dakle 2 grama sode-bikarbone kada uđe u želudac nailazi na oko 1 litar koncentrovane kiseline. I znate šta će biti kada pomešate 2 grama nečega koje u rastvorenom obliku ima ph=13 sa 1 litrom nečega što ima ph=1? Veliko ništa. Ništa se neće desiti. Ako neko i oseti neki efekat to je pre svega placebo efekat, koji je takođe super stvar, da se razumemo.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

O multiploj sklerozi

Afektivna imunologija (imunologija i emocije)