Novi oblik vitamina E – nada za lečenje karcinoma, demencije, osteoporoze, kardiovaskularnih oboljenja




Novi oblik vitamina E – nada za lečenje karcinoma, demencije, osteoporoze, kardiovaskularnih oboljenja


Vitamin E je oktrive 1938 kao factor polodnosti, jer je stimulisao oplodjenje. Preporučivao se  decenijama za različita stanja i bolesti, ali tek poslednjih godina je postalo jasno, zašto su rezultati tako promenljivi. Mali broj ljudi zna da vitamin E postoji u osam oblika, 4 se zovu tokoferoli, a 4 tokotrienoli. Na primer, svega 1% radova o vitamin E je posvećeno tokotrienoli, ostali se bave 


 Slika 1. Vitamin E se nalazi u osam hemijskih oblika, zavisnod od položaja bočnih grupa. Četiri jedinjenja su tokoferori (od alfa do gama), o kojima mnogo znamo. Poslednjih godina smo saznali o fascinantnim osobinama tokotrienola (takodje od alfa do gama).




tokoferolom. Ova druga grupa je pokazala efekte u lečenju bolesti u kojima sutokoferoli bili nekorisni. Na primer, tokotrienoli dati miševima sa karcinomom pankreasa značajno oprodužavaju njihov o preživljavanje. U grupi kojima su davani tokotrienoli, preživljavanje je bilo 70% (prema svega 10% u kontrolnoj grupi). Ovaj rezultat se može uporediti sa davanjem gemcitabine (standardnog citostatika za ovaj karcinom). Kombinacija gemcitabine i tokotrienola je dala zaprepašćujućih 90% preživljavanja. Tokotrienoli remete sve faze nastanka karcinoma. Osim što su antikoskidansi (kao i tokoferoli), oni imaju brojna antikarcerska delovanja (povećavaju apoptozu – samoubistvo tuorskih ćelija, usporavaju rast tumora, inhibiraju stvaranje novih krvnih sudova, suzbijaju gene važne za nastanak karcinoma). Posebno je važna blokada enzima  HMG-CoA reduktaze, enzima koga blokiraju i statini. Ovaj enzim je odgovoran za nastanak metastaza. Posebno je u sprečavanju nastanka metastaza efikasna kombinacija statina i tokotriola. Dakle, statini koji su beznačajni za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, imaju važnu ulogu u prevenciji karcinoma.  Imajući ovo delovanje, nije čudno da tokotrienoli imaju odličan efekat na snižavanje nivoa holesterola u serumu, ali i aminokiseline homocisteina – takodje važnog faktora kardiovaskularnih oboljenja. Tokotrienoli štite od nastanka infarkta ili moždanog udara (posebno alfa i gama tokotrienol). Imaju odlične efekte kod tzv. metaboličkog sindroma. Smanjuju nvo šećera, stvaranje novih naslaga masti u organizmu. Popravljaju nivo šećera u krvi kod dijabetesa, kao i funkciju bubrega. Poslednjih godina je pokazana njihova efikasnost u lečenju carcinoma jetre, ali i nealkoholne masne jetre. U studiji na 87 ljudi, posle godinu dana korišćenja tokotrienola postojalo je značajno veće normalizovanje funkcije jetre u odnosu na grupu bez njih. Utvrdjena je njihova zaštitna uloga u neurodegenerativnim oboljenjima, na primer Alchajmeru. Stare osobe sa visokim unosom tokotrienola sui male 64% manji rizik od nastajanja Alchajmera. U nervnim oboljenjima, najaktivniji oblik je alfa tokotrienol. Čak i minimalne količine su štitile od nastanka nervnih oboljenja, ali i usporavale starenje mozga. Nova ispitivanja pokazuju dobar efekat ovog oblika vitamin E kod osteoporoze posle menopause. Oni sprečavaju gubitak koristiju u toku terapije kortikosteroidima. Ovaj efekat ostvaraju svojim antizapaljenskim delovanjem, ali i inhibicijom pomenutog enzima HMG-CoA reduktaze. I kod osteoporoze, pokazan je dobar efekat kombinovanja statina sa tokotrienolima.
Problem nastaje kada hoćemo da koristimo ove materije. U prirodnim izvorima (hrani) ih ima veoma malo. U studiji iz SAD Chun je utvrdio da ga najviše ima u kokosu (pa ipak svega 0.18 mg gama-tokotrienola na  100 grama. Najviše ga ima u kukuruznom zrnu (1,02 mg na100 grama). Ovo znači da bi postigli poželjan efekat, morali biste da pojedete 10 kg kokosa i oko 100 kg brusnice. Znatno više se nalazi u različitim žitaricama (pirinač ima 23.6 mg alfa i 34.9 mg gama oblika, a ovas 67 mg alf i po 12.0 mg beta i gama oblika). Nijedna žotarica ne sadrži najaktivniji oblik tokotrienola, delta oblik. U mesu životinja se nalaze zanemarljive količine ovih materija. Jedina namirnica vredna pažnje po sadržaju tokotrienola je palmino ulje, koje sadrži 21.2 mg alfa-tokotrienola, 30.8 mg  beta-tokotrienola, 63.0 mg delta-tokotrienola i 8.3 mg of gama-tokotrienola na 100 grama. Pa i u slučaju ovog ulja, da bi se uzela dovoljna količina, trebalo bi konzumirati dve šoljice ulja. Maslinovo ulje ne sadrži bitne količine tokotrienola.
Dakle, morate ga uzimati u obliku suplemenata, osebno gama tokotrienol, koga skor
O da nema u normalnoj ishrani.



Коментари

  1. Doktore, šta mislite o tom preparatu ili ima neki bolji? Da li je anata seme dobra baza?

    http://www.supplementshop.rs/proizvod/swanson/srce-i-krvni-sudovi/tocotrienol/

    ОдговориИзбриши
  2. A pisalo je negde, kako je palmi o ulje jako nezdravo, gotovo opasno? Kako izabrati kvalitetno, ako već treba da se koristi?

    ОдговориИзбриши
  3. Ja bih voleo da vidim reference za ovo. Jer epidemiologija jasno pokazuje da je uvođenje statina direktno korelisano sa drastičnim padom u kardiovaskularnim bolestima (za koje kažete da nema efekta), a da nemaju nikakvog značajnog efekta na kancer (za kog kažete da ga sprečavaju).

    Plus, vitamin E u svim oblicima je asociran sa smanjenjem ishemičnih i povećanjem hemoragičnih moždanih udara. To je JEDINO što je čvrsto dokazano kao nuzefekt suplementacije za vitamin E.

    Ukupno, postoje dva vitamina za koje se savetuje da ih apsolutno NE TREBA uzimati osim ako ih doktor ne prepiše, a to su A i E.

    Vitamin A povećava broj smrti na razne načine (prevashodno kroz disregulaciju imunog sistema). Vitamin E povećava broj smrti zato što su hemoragični moždani udari mnogo gori nego ishemični.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

O multiploj sklerozi

Afektivna imunologija (imunologija i emocije)

Soda bikarbona, vagus i imunitet