Da li govedje meso izaziva rak?Da li govedje meso izaziva rak?

Pre nekog vremena je Svetska zdravstvena organizacija upozorila da procesuirano meso izaziva rak. Iako ova ustanova ima poslednjih godina dosta promašaja, u ovom slučaju su u pravu. Postoji derektna korelacija izmedju unosa crvenog (govedine) i karcinoma.
Velika studija na pola miliona Amerikanaca je ustanovila vezu izmedju količine govedine koja se konzumiran na godišnjem nivou i učestalosti kancera, srčanih oboljenja, moždanog udara, dijabetesa, oboljenja pluća, jetre i bubrega. Indija, koja ne konzumira kravlje meso iy verskih razloga,  praktično nema slučajeva karcinoma debelog creva. Studija na 32 147 žena u Velikoj Britaniji tokom 17 godina je pokazala da jasno da je učestalost karcinoma debelog creva zavisna od količine govedjeg meseca u ishrani.
Godinama se smatralo da je negativan uticaj posledica oslobadjanja hema iz hemoglobin, kao i nitrata i nitritira u ovom mesu. Pušenje, koje inhibira enzyme NAT1/NAT2 koji inaktiviše karcinogene amine u crevima, povećava rizik od raka debelog creva za još devet puta. Nova genetska ispitivanja su povezala sklonost ka oboljevanju sa prisustvom gena označenog kao CMAH. On stvara u govečeta (ali i pojedinih vrsta ribe) molekul šećera koji se označava kao Neu5Gc. Naš organizam ne stvara ovaj molekul, pa njegovo unošenje u organizam može izazvati brojne reakcije, uključujući zapaljenje, autoimune reakcije, pa i karcinom. Najveće količine ovog šećera su nadjene u kavijaru, najskupljoj namirnici na svetu. Ovo je čest paradoks,  da je naskuplja hrana često najopasnija po zdravlje.  
U reakciji na upozorenje Svetske zdravstvene organizacije, Harald zur Hausen sa German Cancer Research Center i dobitnik Nobelove nagrade za medicine 2008 (otkriće da humani papiloma virus izaziva karcinom grlića materice), ukazuje da stanovnici Mongolije, Bolivije i Bocvane  konzumiraju velike količine mesa, ipak je učestalost raka creva niska u ovim zemljama. On smatra da nije problem u mesu, već u virusima koji se nalaze u stoci koja se gaji na ogromnim farmama.
Njegova ispitivanja mesa i mleka, kako kod pacijenata sa karcinom debelog creva, tako i kod karcinoma dojke ili multiple skleroze su identifikovala 18 različitih fragmenata DNK u mesu, oko 20 u mleku. On misli da se radi o delovima virusne DNK, ali je dokazao da se oni mogu uneti u ljudske ćelije i tu izazvati sintezu različitih protein.
U radu publikovanom 2017. U Australiji je pokazano prisustvo virusa leukemije u goveda u tkivu carcinoma dojke u preko 80% slučajeva ( žena bez carcinoma, učestalost je bila oko 40%).Virus je pronadjen u premalignim lezijama dojek 3 do 10 godina pre nastanka carcinoma.
Posebno je zabrinjavajuć nalaz polioma virusa, koji se često nalaze u mesu sisara (pa i domaćih životinja), a povezani su sa karcinomom prostate. Jedna od njih Merkell Cell polyoma virus izaziva vrlo agresivan oblik raka kože. Polioma virusi su termostabilni, tj. Ne uništavaju se kuvanjem ili pečenjem na niskim temperaturama.
Dakle, govedje meso dobijeno sa farmi sadrži viruse koji mogu izazvati različite karcinome. Ovo objšanjava zašto ljudi u Mongoliji, koji jedu meso jaka, ne oboljevaju od carcinoma debelog creva. Ukoliko ne možete da se odreknete bifteka, potrudite se da on bude dobro ispečen. Mislim da ćete se mnogo lakše odreći kavijara, obzirom na njegovu cenu.


Коментари

 1. Наравно да СВЈЕЖЕ НЕПРЕРАЂЕНО говеђе месо НЕ ИЗАЗИВА рак, рак изазива индустријски прерађено месо које се прерађује у меснате производе помоћу хемије тј. отрова (конзерванси, адитиви, емулгатори).

  ОдговориИзбриши
 2. Рак су отровима оштећене мутагене ћелије тј. ћелије које су изгубиле задатак. Цијело човијечије тијело је скуп ћелија које се током времена свака 24 мјсеца потпуно обнавља, неке ћелије се обнављају чешће а неке рјеђе, звиси од програмираног рока трајања одрећене ћелије. Рак нестаје помоћу имуног система тј. помоћу обнове ћелија, тј. обољели од рака дебелог цријева треба да избјегавају индустријски прераћене меснате намјернице а и друге индустријски прерађене или умјетне намјернице, тј. адитиве, конзервансе и емулгаторе који су изазвали обољење рак и који се налазе у индустријским прерађеним намјерницама.

  ОдговориИзбриши
 3. Шећер храни рак, зато га треба престати јести или пити поготово ако имате РАК. Ако сте здрави је препоручено да престанете јести/пити шећер, понекад можете појести колач али не сваке седмице, два до три пута у мјесец дана.

  ОдговориИзбриши
 4. Znači pljeskavice i ćevapi - NE. Prave se isključivo od goveđeg mesa, jedan deo od stranih krava (da upije vodu preko leđa) ostalo junece, 15% loja i 5% soje, prašak za pecivo.

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

O multiploj sklerozi

Afektivna imunologija (imunologija i emocije)

Soda bikarbona, vagus i imunitet