Da li govedje meso izaziva rak?
Da li govedje meso izaziva rak?
Pre nekog vremena je Svetska zdravstvena organizacija upozorila
da procesuirano meso izaziva rak. Iako ova ustanova ima poslednjih godina dosta
promašaja, u ovom slučaju su u pravu. Postoji derektna korelacija izmedju unosa
crvenog (govedine) i karcinoma.
Velika studija na pola miliona Amerikanaca je ustanovila vezu
izmedju količine govedine koja se konzumiran na godišnjem nivou i učestalosti
kancera, srčanih oboljenja, moždanog udara, dijabetesa, oboljenja pluća, jetre i
bubrega. Indija, koja ne konzumira kravlje meso iy verskih razloga, praktično nema slučajeva karcinoma debelog
creva. Studija na 32 147 žena u Velikoj Britaniji tokom 17 godina je pokazala
da jasno da je učestalost karcinoma debelog creva zavisna od količine govedjeg
meseca u ishrani.
Godinama se smatralo da je negativan uticaj posledica
oslobadjanja hema iz hemoglobin, kao i nitrata i nitritira u ovom mesu. Pušenje,
koje inhibira enzyme NAT1/NAT2 koji inaktiviše karcinogene amine u crevima,
povećava rizik od raka debelog creva za još devet puta. Nova genetska
ispitivanja su povezala sklonost ka oboljevanju sa prisustvom gena označenog
kao CMAH. On stvara u govečeta (ali i pojedinih vrsta ribe) molekul šećera koji
se označava kao Neu5Gc. Naš organizam ne stvara ovaj molekul, pa njegovo
unošenje u organizam može izazvati brojne reakcije, uključujući zapaljenje, autoimune
reakcije, pa i karcinom. Najveće količine ovog šećera su nadjene u kavijaru,
najskupljoj namirnici na svetu. Ovo je čest paradoks, da je naskuplja hrana često najopasnija po
zdravlje.
U reakciji na upozorenje Svetske zdravstvene organizacije, Harald
zur Hausen sa German Cancer Research Center i dobitnik Nobelove nagrade za medicine
2008 (otkriće da humani papiloma virus izaziva karcinom grlića materice), ukazuje
da stanovnici Mongolije, Bolivije i Bocvane konzumiraju velike količine mesa, ipak je
učestalost raka creva niska u ovim zemljama. On smatra da nije problem u mesu,
već u virusima koji se nalaze u stoci koja se gaji na ogromnim farmama.
Njegova ispitivanja mesa i mleka, kako kod pacijenata sa
karcinom debelog creva, tako i kod karcinoma dojke ili multiple skleroze su identifikovala
18 različitih fragmenata DNK u mesu, oko 20 u mleku. On misli da se radi o
delovima virusne DNK, ali je dokazao da se oni mogu uneti u ljudske ćelije i tu
izazvati sintezu različitih protein.
U radu publikovanom 2017. U Australiji je pokazano prisustvo
virusa leukemije u goveda u tkivu carcinoma dojke u preko 80% slučajeva ( žena
bez carcinoma, učestalost je bila oko 40%).Virus je pronadjen u premalignim
lezijama dojek 3 do 10 godina pre nastanka carcinoma.
Posebno je zabrinjavajuć nalaz polioma virusa, koji se često
nalaze u mesu sisara (pa i domaćih životinja), a povezani su sa karcinomom
prostate. Jedna od njih Merkell Cell polyoma virus izaziva vrlo agresivan oblik
raka kože. Polioma virusi su termostabilni, tj. Ne uništavaju se kuvanjem ili
pečenjem na niskim temperaturama.
Dakle, govedje meso dobijeno sa farmi sadrži viruse koji mogu
izazvati različite karcinome. Ovo objšanjava zašto ljudi u Mongoliji, koji jedu
meso jaka, ne oboljevaju od carcinoma debelog creva. Ukoliko ne možete da se
odreknete bifteka, potrudite se da on bude dobro ispečen. Mislim da ćete se
mnogo lakše odreći kavijara, obzirom na njegovu cenu.
Наравно да СВЈЕЖЕ НЕПРЕРАЂЕНО говеђе месо НЕ ИЗАЗИВА рак, рак изазива индустријски прерађено месо које се прерађује у меснате производе помоћу хемије тј. отрова (конзерванси, адитиви, емулгатори).
ОдговориИзбришиРак су отровима оштећене мутагене ћелије тј. ћелије које су изгубиле задатак. Цијело човијечије тијело је скуп ћелија које се током времена свака 24 мјсеца потпуно обнавља, неке ћелије се обнављају чешће а неке рјеђе, звиси од програмираног рока трајања одрећене ћелије. Рак нестаје помоћу имуног система тј. помоћу обнове ћелија, тј. обољели од рака дебелог цријева треба да избјегавају индустријски прераћене меснате намјернице а и друге индустријски прерађене или умјетне намјернице, тј. адитиве, конзервансе и емулгаторе који су изазвали обољење рак и који се налазе у индустријским прерађеним намјерницама.
ОдговориИзбришиШећер храни рак, зато га треба престати јести или пити поготово ако имате РАК. Ако сте здрави је препоручено да престанете јести/пити шећер, понекад можете појести колач али не сваке седмице, два до три пута у мјесец дана.
ОдговориИзбришиZnači pljeskavice i ćevapi - NE. Prave se isključivo od goveđeg mesa, jedan deo od stranih krava (da upije vodu preko leđa) ostalo junece, 15% loja i 5% soje, prašak za pecivo.
ОдговориИзбриши