Ishrana protiv karcinoma


Ishrana protv karcinoma

Do 2035. godine 24 miliona ljudi u svetu će godišnje obolevati od karcinoma. Porast ovih bolesnika ukazuje na ono što ja smatram, da sadašnji način života i ishrane) bogat energijom u obliku fruktoze i masti), uz višak stresa i smanjenu fizičku aktivnost (uz sve ostale prateže faktore, kao što je zračenje električnih aparata i hemiju) prevazilazi sposobnosti kompenzacije tela. Jedna grupa ćelija (koju nazivamo karcinom), diže pobunu protiv takvog načina života (ili produženog samoubistva).
Danas se pokazalo da odredjene namirnice poseduju izuzetan kapacitet u suzbijanju nastanka karcinoma (bilo u prevenciji i u toku lečenja. 

Alkalna hrana
Hrana koja stvara kisele radikale pojačava sklonost ka širenju tumora. pH prganizma je inače blago alkalan (ispod 7,4).Trebalo bi uzimati  od ukupnih kalorijskih 80% alkalnu hranu (sveže voće i povrće, orašaste plodove, leguminoze, semena.
Voće: razne vrste bobičavog voća (borovnice, maline, kupine itd), jabuke, kajsije, jabuke, avokado, banane, limun, urme. Posebno alkalne su dinje i limun (kiselina boja dolazi od limunske kiseline).  Povrće. Artičoke, asparagus, cvekla, brokoli, Brusselski kelj, kupus, šargarepa, celer, krastavci, djumbir, luk, spanać, paradajz.
Integralne žitarice: Ovas, raž, pirinač.
Leguminoze/orašasti plodovi: Lešnici i orasi,soja, grašak.
Seme: Alfalfa, čia, susam.

Krucifere 

Više puta sam pominjao sulforafen iz krucifera, saodličnim antitumorskim efektima.Tu spadaju uz brokole još kupus i kelj. Uz to sarže indole i izocijanaye, takodje antikarcinogene supstance.

Zelena hrana

U našim uslvima se najlakše nalaze spanać,hlorela i spirulina. One sadrže velike količine hlorofila, koji je antikarcinogen, a li i podmladjuje. Postoje studije da ova vrsta hrane smanjuje veličinu tumora. 

Crvena hrana 

Istraživanja su pokazala da crvena hrana (jagode, paradajz i trešnje deluju dobro u lečenju karcinoma. Likopen i karoten su antitumorske supstance. Uz to su jaki antioksidansi.

Vlakna

Ona nisu hrana, ali se nalaze u voću i povrću. Procena je da je potreban unos najmanje 30 g dnevno vlaknaste hrene (većina stanovnika Zapadne Evrope uzima ni polovinu te količine).

Maslinovo ulje

Ima brojne antitumorske materije. Oleokanteni iz maslinovog ulja selektivno se ugradjuju u membranu tumorskih ćelija, čieći je vulnerabilnom na delovanje drugih antitumorskih agenasa. Ipak, treba imati na umu da jedna kašika maslinovog ulja ima 120 kalorija, pa ne treba uzimati prevelike količine.

Sokovi

Sveže iscedjeno voće i povrće ima dobra antioksidativna i antitumrska dejstva. Šargarepu uvek treba malo razblažiti vodom (ima visok sadržaj šećera, što može biti opasno kod dijabetičara).

Zeleni čaj

Zeleni čak prevenira karcinome kože, pluća, jednjaka i želuca, pankreasa i bešike. Usporava razvoj nekih vrsta leukemije.

Pečurke

Maitake pečurke povećavaju aktivnost T limfocita, povećavajući ubijanje tumorskih ćelija. Šitake i reši imaju jak atitumorska dejstva u životinja. A naš prosti ša,šinjon inhibira aromatazu, smanjujući nivo estrogena (dobro dejstvo kod karcinoma dojke), ali pomaže i muškarcima sa niskim teststerobom. 

Alge

One se hiljadama godina korisre u kineskoj medicini za lečenje tumora. 

Začini 

Začini imaju brojna povoljna dejstva, a crni bber i seme crnog kima se izdvajaju po antitumorskim efektima. U sredinama gde se biber koristi u velikim kolčinama, nema mnogo karcinoma debelog creva. Ruzmarin sprečava oštećenje DNK koje izazivaju karcinogeni agensi. Kapsaicin iz ljute paprike ili čilija ubija ćelije karcinoma prostate. Peršun ima dobro dejstvo kod karcinoma pluća i dojke. 

I na kraju, iako ne spada u hranu, pomenuo bih skorašnja ispitivanja koja pokazuju odlično dejstvo jednog starog leka za šećernu bolest, metformina, u prevenciji i lečenju karcinoma dojke i glave i vrata. Studije su pokazale 30 do 50% bolje rezultate kod primene ovog leka u toku terapije karcinoma dojke. Radi se o preparatu koji tumorskim ćelijama oduzima energiju (inhibira unos šećera,a znamo da tumorske ćelije vole šećer), koja je njima (koje su metabolički veoma aktivne) neophodna. Lek nema ozbiljna neželjena dejstva, lako se dobija u apoteci.  Preporučuje ga Američko udruženje za bornu protiv raka. Doza je 500 mg u dve dnevne doze.

Коментари

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Divan clanak,poucan,jasan za sve a posebno za obolele od karcinoma...nisam samo razumela sta je to naš prosti ša,šinjol...hvala profesore na svim tekstovima na Vasem blogu!

    ОдговориИзбриши
  3. Branislave, jel možete da objasnite zašto ne postoje čvrsti dokazi za vaše tvrdnje. Većina stidija koje su istrazivale efekat povrća, voća, zelenog čaja, masilnovog ulja, nisu pokazale nikakvu ili vrlo slabu vezu sa prevencojom i lečenjem raznih vrsta karcinoma.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

O multiploj sklerozi

Afektivna imunologija (imunologija i emocije)

Soda bikarbona, vagus i imunitet