Zašto muškarci postepeno postaju žene?_




Zašto muškarci postepeno postaju žene?_

     Nova istraživanja su alarmantna, muškarci imaju oko 30% niži testosterone nego što su ga imali 1992.  I bez medicinskog znanja su vidljivi simptomi fizičke feminizacije muškaraca (sve veći procenat ćlavosti, piskav glas, depresija, hroničan umor i gubitak libido). Postoji više rayloga zašto se ovo dogadja. O prvom sam već pisao, ksenoestrogeni (hemijske materije iz plastike, koje imaju estrogenska dejstva). Ove materije deluju i na nerodjenu decu, u utrobi majke,  delujući negativno na razvoj muških karakteristika. O ovome pogledajte post o “Opasnoj plastici”.
         Tokom proteklih 100 godina je u našu sredinu uneto oko 85 000 hemikalija, od kojih većina nije prošla nikakva testiranja za uticaj na zdravlje ljudi ili okolinu. Posebno se u svojim efektima na snižavanje testosterone ističu diokisini i polihlorisani bifenili (PCBs). Istraživači iz Kolorada su pokazali da se muške ribe razvijaju ženske polne organe, kada se u vodu dodaju ove materije. Nedavno testiranje je otkrilo da 80% reka i potoka u SAD sadrži visoke koncentracije ovih materija (plastika se često baca u vodu).  
       Drugi izvor estrogena u vodi su oni iz kontraceptivnih pilula (žene ih izlučuju mokraćom i oni odlaze u kanalizaciju). Hormoni za održavanje trudnoće takodje utiče na fetuse muške dece, menjajući njihovu diferencijaciju. Ksenoestrogeni dovode do ozbiljnog disbalansa endokrinog sistema. Povezani su sa tumoprima testira u muškaraca, dojke u žena, a remete i funkciju štitne žlezde. Takodje izazivaju ciste na janiku, migrene, fibrocističnu bolest dojke, uvećanje dojki kod muškaraca, promene ponašanja.
      Slika 1. Aromataza pretvara testosteron u estrogene, a njena aktivnost se povećava kod gojaznosti, visokog unosa šećera, deficita cinka itd.         Slika 2. Simptomi nedostatka testosterona u muškaraca.

     Sredstva za češćenje u kući, kao i tzv. antibakterijski sapuni (koji nisu ništa bolji u uklanjanju bakterija sa kože od običnih) sadrže triklozan, koji takodje ima estrogena dejstva.
      Drugi process tokom koga muškarci dobijaju velike količine estrogena se odigrava u organizmu, zove se aromatizacija. Enzim aromataza pretvara testosterone u estrogene. Na slici su prikazani faktori koji favorizuju ovaj process (posebno su bitni gojaznost, deficit cinka i visok unos šećera ai alkohola, stress, zapaljenske bolesti).  
      U skoso svim modernim zdravstvenim problemima, postoji nizak stepen zapaljenja u organizmu. Tu su gojaynost, karcinom, oboljenja srca, dijabetes, arthritis, astma itd. Nizak testosterone, gojaznost na stomaku i metabolički sindrom su uvek povezani. U studiji iz 2013. Istraživači sa Tajvana su ustanovili da postoji uzročna veza izmedju dijabetesa I nivoa testosterone u krvi. Ona je dvosmerna, dijabetes smanjuje nivo testosterone, a nizak testosterone u serumu predsponira ka dijabetesu (ćelavost, gojaznost, metanolički sindrom).Istraživanja iz Argentine ukazuju da je testosterone važan u regulisanju nivoa šećera u krvi.
      

     U ključnom istraživanju iz 2009. je pokazaano da nizak testosterone predisponira ka kardiovaskularnim oboljenjima. Dakle muškarci sa erektilnom disfunkcijom imaju visoku sklonost ka kardiovaskularnim oboljenjima. Masno tkivo na stomaku ima sposobnost da samo stvara estrogene, pogoršavaju sve opisane promene.
      U jednom radu iz 2007. godine je pokazano da visoka koncentracija glukoze i fruktoze direktno smanjuje stvaranje protein koji trenaportuje testosteron u krvi (SHBG), suzbijajući aktivnost gena koji kodira njegovu sintezu. U nedostatku ovog protein, nivo testosterona u krvi je nizak, čak i ako se stvara u dovoljnoj količini.
     Kako možemo povećati nivo testosterone?
·         Jedite dosta voća i povrća (vidi post o hrani koja povišava testosterone).
  • Smanjite količinu šećera u ishrani
  • Smanjite nivo stresa (vid post o smanjenju stresa)
  • Kontrolišite zapaljenje (aspirin, antioksidansi itd)
  • Ne uzimajte prekomerne količine alkohola
  • Unosite hranu koja podržava sintezu testosterone – cink, zeleni čaj, vitamin C

Коментари

Популарни постови са овог блога

O multiploj sklerozi

Afektivna imunologija (imunologija i emocije)

Soda bikarbona, vagus i imunitet