Hrana koja pomaže kod astme


Hrana koja pomaže kod astme

     Astma je česta bolest, prilično otežava život obolelih (svako ko je imao osećaj nedostatka vazduha zna kako je taj osećaj neprijatan). Osim lekova, postoje namirnice koje mogu da olakšaju tegobe obolelih, smanjujući broj napada.
     Jabuka.  Istraživanja pokazuju da pijenje soka od jabuke smanjuje učestalost epizoda sviranja u grudima čak za 50%. Jedna studije iz Evrope je pokazala da trudne žene koje su jele četiri jabuke nedeljno, imaju 53% manju šansu da rode dete sa astmom. A study out of Europe found that pregnant women who ate at least four apples per week were 53 percent less likely to bear a child with doctor-confirmed asthma. Verovatno je ovaj efekat vezan za visoku koncentraciju kvercetina. Japanski autoru u studiji iz 2013. potvrdili antialergijska svojstva kvercetina, a lekari iz Indije su utvrdili da ovaj polifenol ima odlična protivzapaljenska svojstva i kod atopijskog dermatitisa (dečjeg ekcema). u članku objavjenom 2011 italijanski profesor Salvatore Chirumbolo ukazuje na odlične antialergijske osobine kvercetina.

      Slika 1. Kvercetin iz jabuka je odličan antialergijski i antizapaljenski lek. Kako se relativno slabo apsorbuje, bolje je piti sok od jabuke, jer jedna jabuka ima malu količinu kvercetina (4,7 mg/100 mg voća). Zova sadrži više kvercetina od jabuka, kada se priprema kao sok. 

     Autori iz Slovaćke su utvrdili izrazitu sposobnost kvercetina da širi sužene disajne puteve kod astme. Kvercetin se još nalazi i u luku, brokoliju, crnom groždju, trešnjama, limunu, ćaju, bobičastom voću. Dakle, tačna je stara izreka da jedna jabuka dnevno, tera doktora iz kuće.
      Avokado.  Smatra se jedno od najzdravijih namirnica uopšte, zahvaljujući visokom sadržaju l-glutationa, koji je moćan antioksidans.        
     Slika 2. Sadržaj kvercetina u različitim vrstama voća i povrća. Nije poznata kolika doza je potrebna za lečenje astme, u životinjskim studijama su korišćene visoke doze (20 mg dnevno).

      Spanać. Studija na 68,535 žena je pokazala da visok unos spanaća smanjuje šansu za dobijanje astme. Sastojci koji bi mogli imati povoljno dejstvo su magnezijum (deficit magnezijuma je čest u obolelih od astme), vitamin C ili beta karoten. Popaj nije slučajno jeo spanać da postane jak.
      Banana. Prema studiji sa Imperial College London iz 2011, deca koja su konzulirala jednu bananu dnevno su imale 34% manji rizik da dobiju naopad astme.Jedna druga studija je pokazala da deca koja su konzulirala banane u ranom detinjstvu imaju snižen rizik za dobijanje leukemije.
      Djumbir. Koren djumbira je pun sastojaka koji suzbijaju zapaljenje. Sličan efekat ima i kurkuma.  
      Zova. Već je pomenuto da plod zove sadrži vema velike količine kvercetina. Studija sa University of Maryland Medical Center (UMMC) pokazuje da je kvercetin posebno efikasan kao antialergijski lek. 
      Čia semenke. One su bogat izvor omega3 masnih kiselina, magnezijuma i kvercetina. Omega 3 su pokazane kao odličan antizapaljenski lek kod astme. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

O multiploj sklerozi

Afektivna imunologija (imunologija i emocije)

Soda bikarbona, vagus i imunitet