Hrana koja podiže testosteron



Hrana koja podiže testosteron


      Već u ranijem postu (o negativnim uticajima plastike) pisao o činjenici da se testosteron i broj spermatozoida u zemljama Zapadne Evrope i SAD stalno smanjuje. Takodje, kod starijih muškarava dolazi do smanjenog lučenja testosterona, sa njegovim pretvaranjem u estrogene (zato stariji muškarci često imaju ginekomastiju, tj. uvećavanje dojki). Na pitanje nekih čitalaca (uglavnom žena?), opisaću namirnice koje mogu da povise testosteron prirodnim putem.
     Na prvom mestu je bez konkurencije nar.  U jednoj novijoj studiji, učinjkenoj u Engleskoj, posle dve nedelje pijenja soka od nara, nivo testosterona u pljuvački je porasao za oko 24% (zanimljivo je da se krvni pritisak smanjo za 20%). Jedno drugo ispitivanje je je pokazalo da  pijenje soka od nara (jedna čaša dnevno), smanjuje debljinu aterosklerotičnih plakova za skoro 30%. Jedan rad iz 2010 iz SAD pokazuje dobre efekte soka nara na karcinom dojke (njegov glavni aktivni princip, elagitanin, inhibira enzima aromatazu, koja pretvara testosteron u estrogene).  Čim neka supstanca  ima antiestrogeni efekat, ona se izučava u lečenju karcinoma prostate (koji je zavistan od estrogena). Studija iz 2017  pokazuje da elagitanin povećava apoptozu (smrt) ćelija tumora.

     Slika 1. Aktivni princip nara je elagitanin, polifenol iz nara (prisutan i u bobičastom voću, orasima i lešnicima.

      
     Avgusta 2017 godine je objavljen članak italijanskih autora o antizapaljenskim efektima nara. U njoj je pokazan dobar efekat na sve oblike zapaljenja elagitanina i elagitaninske kiseline). Zanimljivo je da elagitanin izaziva promenu u sastavu crevne mikroflore, koja luči urolitinA, matriju sa brojnim teriapijskim svojstvima (poboljšava kontrolu dijabetesa,  smanjuje telesnu težinu). Takodje, avgusta 2017 je objavljena studija o povoljnim efektima urolitina A na neurološka oboljenja (posebno kod Alzheimera).
     O drugoj grupi namirnica sam već više puta pisao, to su izuzetno korisne krucifere (brokoli, kelj itd).   One sadrže supstancu poznatu kao DIM (3,3′-diindonilmetan), koja je metabolit indol-3-karbinola (IC3). IC3 nastaje od glukoblazicina (koga sadrže sve biljke ove porodice).IC3 pretvara jake estrogene u znatno slabije metabolite. Jedna studija stara 20 godina pokazuje da unos 6-7 mg IC3 smanjuje izlučivanje estrogena urinom i deluje preventivno na nastanak karcinoma ((već sam opisivao antitumorsko delovanje sulforafena iz brokolija u ranijim postovima). Istraživači sa UNiveriziteta u Kanzasu su pronašđli da je efekat IC3 bio sličan tamoksifenu, leku za karcinom dojke.
    
     SLIKA 2. Indol.-3 karbinol je aktivni princip krucifera (najčešće se koristyi brokoli, mada slične koncetracije ima i naš kupus).

       Maslinovo ulje sadrži visoke koncentracije lutreopina, koja pomaže stvaranje testosterona iz holesterola. Ako ne korisiti maslinovo ulje, vreme je da počnete (u mojoj kući se sve sprema na maslinom ulju godinama, a o njemu u sledećim nedeljama).
      Šampinjoni takodje sadrže visoke koncentracija flavona i izoflavona, koji inhibiraju aromatazu. Studija iz SAD objavljena 2011 je pokazala odlične rezultate praha Šitake pečurak u lečenju žena sa karcinomom dojke.
     Na kraju, iako ima još sličnih biljaka, sa manje naučnih studija, da završimo sa resveratrolom (kao ljubitelj vina, ovo me posebno raduje). Resveratrol inače spada u fitoksine, produkte koje biljka luči za svoju odbranu. Pokazan je direktan stimulativni efekat resveratrola na stvaranje testosterona. Takodje, on ihibira aromatazu, a ima i efekat sličan foskolinu. Forskolin je diterpen iz Indijske biljke Coleus Forskolii, a poznato je da povišava niovo testosterona i deluje tako da aktivira androgene receptore.
      Dakle, ima nade za muškarce, a neki načini su (vino npr) i prijatni.

Коментари

Популарни постови са овог блога

O multiploj sklerozi

Afektivna imunologija (imunologija i emocije)

Soda bikarbona, vagus i imunitet