Da li moramo da ostarimo?



Da li moramo da ostarimo?

     Ozbiljni naučnici će sada da se namršte, "znali samo da će da krene sa prodajom magle (ili nekog čudotvronog preparata)". Ali test koji sledi je izuzetno značajna i ozbiljna nauka, a ove godine počela u Japanu prva studija za usporavanje starenja, propraćena komentarom u Nature (jednom od dva najvažnija naučna časopisan na svetu).
     Priča počinje pre petnaestak godina, sa otkrićem porodice enzima, nazvanih sirtuini. Oni su izuzetno važni u biologiji ćelije, a uzbudjenje je izavalo otkriće naučhnika sa Berkeley univerziteta da sirtiun3 igra važnu ulogu u adaptaciji matičnih ćelija na stres. Kada su davali SIRT3 ostarelim miševima, došlo je naglog stvaranja novih matičnih ćelija (u starosti broj matičnih ćelija konstantno opada). Ovo je ukazalo na mogućnosti usporavanja starenja. Profesorka Danica Chen, vodja ovog istraživanja je ukazala da starenje nikako nije haotičan proces, već je izuzetno dobro kontrolisan (tj. starimo veoma programirano). Ova dobra kontrola procesa starenja pruža mogućnosti za intervencije i usporavanje ovog procesa.


      Slika 1. Efekti različitih sirtuina na metabiočke poremećaje i bolesti.


      SIRT3 se nalazi u mitohindrijama, organelama koje stvaraju energiju za rad naših ćelija. Od ranije se zna da se gen za SIRT3 aktivira tokom gladovanja (već sam pisao o postu kao mehanizmu produžavanja života i pojačavanja imunih fuinkcija). SIRT3 ne utiče na funkcionisanje matičnih čelija mladih životinja, tek sa starošću se zapaža njegovo smanjeno stvaranje.Očigledno, mlade matične ćelije dobro podnose stres, pomoć im je potrebna tek kada počnu da stare.
     Prvi znak da možemo da utičemo na proces starenja je bilo otkriće da resvetralo (sastojak crnopg vina, o kome je već bilo reći u postovu o nutrigenomici ili kao epigenetskom leku protiv raka) može da aktivira gen za SIRT3. Ovaj efekat je posebno bio izražen ukoliko je resveratrol bio pod uticajem UV zraka (opet Sunce). U tim slučajevima, on je dovodio do promena u funkcionisanju DNK, sa brojnim povoljnim efektima. Ovo je odmah iskoristila industrija kozmetike, pa je Estee Lauder lanisrala antiaging kremu Re-Nutriv Ultimate Youth Creme (cena $250). Umesto toga, možete jesti voće sa slike 2. Još jedan aktivator sirtuina je fizička aktivnost, koji je takodje besplatan.




       Slika 2. Voće bogato resveratrolom.
 

     Jedan od aktivatora sirtuiona je i stari lek za dijabetes (metoformin), za koga se takodje zna da može da produži životni vek u brojnim vrstama. Američka agencija za lekove je 2016. dala zeleno svetlo za ispitaivanja ovpg leka u produženju životnog veka u ljudi.    
     Medjutim, priča postaje uzbudljiva poslednje dve godine. Pokazalo se da neke (ako ne i sve), aktivnosti surtuina reguliše molekul NAD (nikotinamid dinukleotid). Ova molekul je u postu od tome šta je život, oznaćen kao neophodan za stvaranje energije koja pokreće ćelije (samim tim i život). Sirtuini i NAD su dva esencijalna igrača u mehanizmu starenja. u svih do sada poznatih životinjskih vrsta.
      U članku objavljenom pre nekoliko dana, u najuticajenijem naučnom časoppisu današnjice, Science, profesor Sinclair sa svojim timom (Harvard) je objasnio fundamentalan mehanizam u popravljanju oštećene DNK (oštećenje DNK sa skraćenjem telomera je ključ starenja, kako je već opisano u prethodnim postovima). Oni su pokazali da davanje molekula iz koga nastaje NAD, tzv. NMN (nikoltinamid nukleotid) sprečava oštećenje DNK izazvano radijacijom ili starenjem. Posle mesec dana davanja NMN, matične ćelije starih miševa su bile potpuno identične ovima kod mladih.
Uskoro počinju kliničke studije na ljudima u SAD (u Japanu je takva studija već u toku). Naime, resveratrol aktivira samo SIRT1 (koji je veoma koristan kako smo već videli u brojnim stanjima),  dok suplementacija NMN stimuliše svih sedam SIRT enzima. Da li smo klonačno našli pipulu mladosti? Mi starijhi se nadamo da je tako, a MNM se može na Zapadu kupiti kao suplement preko interneta.

Коментари

  1. Ja radim na NAD supplementaciji
    Kod Alchajmerove bolesti.
    Rezultati su vrlo optimisticni.
    Takodje sve moje kolege i ja pijemo NAD + koji je Prof Sinclair sintetizovao i prodaje kao " Basis" firma je Elysium.
    Nema nekog objektivnog pivecanja energije nakon 3 meseca redovnog uzimanja
    Iskreno ne verujem da usporava starenje ali cak i mala popravka u memoriji je dobro dosla.
    Pacijentima sa MELAS dajem NAD+ i rezultati su vidljiviji sto je logicno s obzirom da je MELAS prouzrokovzn 3243 mitochondrijalnom delecijom u complexu 1 ( nadh dehidrogenaze) elektron transport lanca mitochondrija.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

O multiploj sklerozi

Afektivna imunologija (imunologija i emocije)

Soda bikarbona, vagus i imunitet