Lekovite biljke - kopriva


Lekovite biljke - kopriva

Napisaću nekoliko reči o ovoj mojoj omiljenoj biljci, kojom se bavim decenijama. Svakodnevno je gledamo u svojoj okolini, ne shvatajući da se radi o pravoj riznici hranljivih materija (suva kopriva ima 40% proteina i predstavlja najkvalitetniju hranu za ljude i đivotinje), hormona (steroida), bioflavonoida i neurotransmitera. Nema nijednog dela ove biljke, koji nema neku korisnu funkciju.
U koprivi je do danas dokazano preko 100 hemijskih jedinjenja.  U listovima se nalaze bioglavonoidi (izokvercetin, rutin), neurotransmiteri histamin i serotonin, mravlja kiselina, tanini, askorbinska kiselina (vitamin C), brojni minerali i vitamini. Koren sadrži steroide, glukozide i monoterpene. 
Slika 1. Kopriva (Urtica dioica)

Kopriva ima dugu tradiciju upotrebe kao hrana, lek, ali i vlanka za tkanje odeće. Odeća od vlakana koprive je veoma trajna, toliko da nemačka vojska pravila uniforme od nje.
Koje su sve medicinske primene koprive? Ima ih toliko da ćemo o svakoj reći samo nekoliko reči.
Najviše dokaza postoji za smanjenje veličine prostate kod benigne hiperplazije ove žlezde. jedna nova studija na 100 pacijenata je pokazala smanjenje veličine, ali i svih simptoma koje ona izaziva. Istovremeno sa smanjenjem prostate, smanjivao se i nivo PSA (markera oboljenja prostate u serumu). Ovaj efekat je posredovan inhibicijom enzima 5-alfa reduktaze, koja pretvara testosteron u dehidrotestosteron. Najbolji efekti u lečenju benigne hiperolazije prostate se postižu kombinovanjem vodenog ekstrakta korena koprive i biljke Pygeum africanum (biljka iz Afrike, nama poznata kao afrička šljiva).
Lignani iz koprive podižu nivo testosterona, inhibicijom aromataze (enzima koji pretvara testosteron u estrogene), tako i proteina kojim se testosteron transporuje u krvi (seks hormon vezujući globulin ili SHBG). Ovi efekti se postižu davanjem korena koprive, najbolje u vidu čaja. 
Sledeća indikacija je alergija, gde je pokazano da ekstrakt lista (najbolje osuđenog u zamrzivaču oko 2 nedelje, pa čuvanog u medu) inhibira nekoliko ključnih medijatora alergijske reakcije. Najviše je izučavano dejstvo kod alergijske kijavice. Inhibicija oslobadjanja histamina i triptaze iz mast ćelija je bitan mehanizam smanjenja tegoba kod ove bolesti.
Ekstrakt lista takodje inhibira cikloksigenazu 1 i 2, kao i hematopoetsku prostaglandin sintetazu (HPGDS). Ovo su centralni enzimi zapaljenja, pa je kopriva od izuzetne koristi u lečenju artiritisa, kao i drugih zapaljenskih oboljenja koštno-zglobnog aparata. Pored toga, dokazan je efekat na ihibiciju inteukina 1 beta i faktora nekroze tumora alfa. Ova dva citokina (produkta ćelija) su neophodno za svaku vrstu zapaljenja u ljudskom organizmu.
U radi objavljenom 2015 godine, naučnici sa Univerziteta u Warwicku su pokazali da natrijum format (so mravlje kiseline)  ima izuzetno dobar efekat da pojača dejstvo citostatika i do 50 puta u odnosu na primenu citostatika bez ovog sastojka lista koprive. Efekat je dokazan kod tumora dojke i ovarijuma. Rad je objavljen u prestižnom časopisu Nature Communication. 
Kopriva sadrži takozvane superlektine (koji se zbirno nazivaju UDA), koji inhibiraju brojne viruse (gripa, HIV, kijavice itd). Sličan efekat je pkazan kod različitih bakterija (posebno E.coli i stafilokoka). UDA je takodje mitogen T limfocita, tj. stimuliše stvaranje limfocita. Ono što je zanimljivo da se podjednako simuliše stvaranje obe podvrste (supresornih i pomažićih), što znači da je imuni odgovor odlično balansiran. UDA je dokazan da sprečava progesiju eksperimentalnog lupusa u miševa, kao i stvaranje antiriroidnih antitela (važno za Hashomoto u žena).
Studija objavljena prošle godine je pokazala da alkoholni ekstrakt cele biljke ima odličan antihipertenzini efekat, kao i delovanje na smanjenje nivo lipida u krvi. 
Konačno, poznat je efekat šampona na bazi koprive u suzbijanju opadanja kose. Brojni šamponi na bazi koprive se nalaze na tržištu, a ja vam savetujem da ga napravie sami. Potopite listove koprive u vodu i ostavite dva sata. Odlijte vodu i u nju dodajte malo bebi sapuna, kao i jednu kašiku ruzmarinovog ulja. Moja baba Vidosava je do svoje smrti (u 89-oj godini života) prala kosu ovim šamponom, a imala je kosu do sredine ledja.
 

Коментари

  1. Вукица Стевановић24. јун 2018. 06:51

    Poštovani profesore, budući da sam apotekarka (u penziji) i student akademika prof. dr Jovana Tucakova, slobodna sam da dodam još jedno blagotvorno delovanje koprive. Profesor Tucakov je zabeležio više narodnih recepata protiv malokrvnosti (sideropenične anemije), u kojima je nosilac lekovitog delovanja kopriva. Imala sam čast i sreću da profesora često srećem i nakon diplomiranja. Među zapisanim receptima skrenuo mi je pažnju na jedan, koji je smatrao izuzetno delotvornim. Izrađuje se iz svežeg soka koprive i meda. Med se može zameniti i običnim sirupom (Sir. Simplex). Tako ja evo, više od četiri decenije, ne samo da izrađujem već i delim recept za sirup od koprive. Sve vreme nisam srela nikoga ko je alergičan na koprivu. Alergičnim na med, sirup sam pripremala sa običnim sirupom. Sa dobrim, vrlo dobrim i izuzetnim rezultatima Кoristili su ga svi: odojčad, adolescenti, trudnice, pacijenati na hemoterapiji, stari ... Kako nisam nikada vodila nikakvu evidenciju nemam pisanih potvrda, ali je puno onih koji mogu posvedočiti, a da to ne budu moja deca, rođaci i unučići koji su odrastali i odrastaju (unučići) uz ovaj sirup. Zahvaljujem Vam na ovom divnom blogu, a posebnu zahvalnost i divljenje izražavam za poglavlja o lekovitom bilju. Drago mi je da je Vama, kao i meni, kopriva omiljena biljka. Verujem da će Vaš blog značjno doprineti podizanju znanja i unapređenju zdravlja našeg naroda.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

O multiploj sklerozi

Afektivna imunologija (imunologija i emocije)

Soda bikarbona, vagus i imunitet